För ett tag sen presenterade Bandysverige en ganska intressant artikel. De har gått igenom och redogjort för hur många procent av en orts invånare som går på sitt lags hemmamatcher. Om jag förstår det hela så har de baserat siffrorna på förra årets publiksnitt.

Föga förvånande så toppas procentligan av Edsbyn där runt 13 % av befolkningen går på bandy. Det finns inte så mycket att säga om det egentligen. Det bor knappt något folk i Edsbyn och alal som har varit där vet att det inte finns något annat att göra där. Kalkylen blir enkel. Folk går på bandy. Lidköping är tvåa och Bollnäs trea på listan och det är väl lite av samma fenomen där. Bandyn är ohotad etta på de orterna och om lagen inte åker ur högstaligan så tror jag att en stor del av befolkningen kommer att fortsätta gå på bandy.

Hammarby kan vi nästan bortse från. Med en miljon invånare så är det bara naturligt att procentandelen av befolkningen som går på bandy är låg.

I mina ögon så är det två lag som det är värt att kolla närmare på. Sirius och Ljusdal. Det bor knappt 20 000 personer i Ljusdal och bandyn är den största sporten på orten. Trots detta så går det bara 700 personer på varje match i snitt. Det här kan jämföras med Bollnäs som har knappt 50 % mer folk i kommunen men ändå dubbelt så mycket folk på sina matcher. Den simpla förklaringen här är naturligtvis att folket på orten har tröttnat på att laget fortsätter förlora. Jag kan inte se någon annan anledning.

Sirius är det andra intressanta exemplet. Det har visserligen gått tungt för Sirius de senaste åren, men bandyn har ett starkt fäste i Uppsala. Intresset för bandyn är (eller bör vara) klart större än vad det är för exempelvis hockey och personligen så tycker jag att de borde kunna locka mer publik till matcherna än vad de gör. Trots att det bor över 200 000 människor i Uppsala så är det bara lite drygt 700 av oss som hittar till Studenternas när det vankas hemmamatch för Sirius. Det här kan jämföras med Almtuna som hade 1261 personer på sina matcher i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

Trots det urusla publiksnittet hos Sirius så pratas det om att Uppsala ska bygga en ny bandyhall. Visst, det hade säkert kommit lite mer folk (det är förbannat kallt på studan) men att det skulle vara nyckeln till framgång har jag svårt att se. Ska bandyn växa i Uppsala igen så får Sirius antagligen plocka bort alla innebandyklubbor på stadens grundskolor och ersätta dem med klassiska vänersborgsklubbor.

sirius